Nederlands Consulaat-generaal in Antwerpen, België

Belgische tol: mobiele serviceteams voor verspreiding obu's

Satellic, die in België met ingang van 1 april de kilometerheffing gaat innen, raadt vervoerders die nog geen on-board unit hebben aan deze bij één van de servicepunten te komen halen.

Er zijn ongeveer honderd vaste servicepunten in het binnenland van België en nabij de grenzen. Met ingang van vandaag stuurt Satellic ook mobiele servicepunten op pad. Het is beter bij hen obu's te verkrijgen dan door deze nog online te bestellen. De tijdige levering van online bestelde obu's kan namelijk niet meer worden gegarandeerd.

Er zijn nu ongeveer 400.000 obu's ter beschikking gesteld van vervoerders. Die moeten zo snel mogelijk worden ingebouwd en ook voor 1 april al worden gebruikt, vindt Satellic. Dat is nodig om eventuele kinderziektes op te sporen. Om te kunnen functioneren is een vooruitbetaald saldo van minimaal vijftig euro vereist of moet de obu zijn aangesloten op een systeem voor achteraf betalen.

Inmiddels is gebleken dat sommige obu's ten onrechte ook kilometers meerekenen die op particuliere terreinen zijn afgelegd. Dat overkwam althans de Jost Groep. Kilometers die werden gereden op het privéterrein van TTS op de luchthaven van Luik werden geregistreerd als gereden op de nabijgelegen snelweg.

Hetzelfde deed zich voor op het terrein van ArcelorMittal in Luik en op de eigen parkeerplaats van Scania in Neder-Over-Heembeek, zo meldt het blad Truck & Business. Het probleem is gemakkelijk te verhelpen, zegt Satellic, met een nieuwe versie van de programmatuur die door de obu wordt gedownload, de zogenoemde versie 5.14.

Ondernemersorganisatie Unizo heeft, net als Transport en Logistiek Nederland eerder al deed, een beroep gedaan op de autoriteiten om de eerste tijd coulant om te gaan met vrachtauto's die in de praktijk niet aan de tolverplichtingen voldoen.

Dat geldt vooral voor voertuigen van eigen vervoerders. Van hen is 52% nog niet voorzien van een obu. Het moet niet komen tot een 'heksenjacht' op deze voertuigen, vindt Unizo, maar er moet een 'inloopperiode' worden ingevoerd voor de eerste tijd na 1 april.

 

Geschreven door: Folkert Nicolai - Nieuwsblad Transport